Програма “ЕкоУскорител”

ЕКОУСКОРИТЕЛ Е:

  • младежки образователен формат за развитие на предприемаческо мислене и умения;
  •  лаборатория за иновативни идеи за решаване на глобалните и локални екологични проблеми;
  • място, на което младите хора, които се вълнуват от състоянието на природата, могат да срещнат хора с подобни интереси и заедно да измислят и тестват своите зелени предприемачески идеи.

В ЕкоУскорител искаме да покажем как предприемачеството може да бъде сила, която прави добро, като решава най-дълбоките проблеми на нашето съвремие.

Вярваме, че младите хора се интересуват от сериозни теми и когато те са им представени по различен начин, могат да бъдат много мотивирани да учат и действат.

Вярваме, че младите хора са най-важната част от решението на всеки проблем.

Първото издание на ЕкоУскорител е посветено на проблема пластмасови отпадъци. Замърсяването с пластмаса е една от най-големите екологични заплахи, пред която са изправени хората и животните по света. Тази криза назрява с все по-застрашителни размери в последните 70 години. Смята се, че до 2050 г. в океана ще има повече пластмаса, отколкото риби. А това само по себе си е call to action за всички активни млади хора! На всеки проблем може да бъде намерено решение, стига да имаме волята да го потърсим!

 

ЕКОУСКОРИТЕЛ СЕ СЛУЧВА ВЪВ ФОРМАТ НА МЛАДЕЖКИ МИНИ ПРЕАКСЕЛЕРАТОР ЗА ХОРА НА ВЪЗРАСТ 16-22 Г. СЪС СЛЕДНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ:

  1.       Иновационен лагер за популяризиране на възможността за участие в програмата – 24-25 март, София тех парк (отворен за участие на до 70 младежи от цялата страна). Участието в лагера е индивидуално, но на него младежите могат да си намерят приятели, с които да сформират екип и да кандидатстват за курса по-долу.
  2.       Интерактивен онлайн курс на тема пластмасови отпадъци и зелено предприемачество, който ще запознае младежите с историята на пластмасата, мащаба и измеренията на проблема с пластмасовите отпадъци, както и с възможните решения от най-различни гледни точки. Младежите се включват в курса като екипи от 3 до 6 души. В онлайн курса е допустимо и индивидуално участие за младежи, които не са сигурни, че искат да развият предприемаческа идея, но искат да научат повече за пластмасите, проблемите, които причиняват, и възможните решения. Индивидуалното записване за курса също е възможно.
  3.       По време на курса екипите започват да развиват своя предприемаческа идея, която допринася за намаляване на пластмасовите отпадъци
  4.       Най-активните 6 екипа в курса ще получат покана да участват в 5-дневен еко лагер, за да работят фокусирано върху своите идеи и бизнес модели, ще се срещнат с реални зелени предприемачи, от които ще почерпят опит
  5.       Топ 3 екипа от еко лагера ще получат финансиране от по 6000 лв., за да разработят прототипи и да тестват своята идея в реална среда.

Очаквайте допълнителна информация за срокове и формуляри за регистрация за учебната 23-24 година.