_R6A5732

Учебни компании – учебен социален бизнес 2015

Всички учебни компании, които работят по програма “Учебна компания” през 2014-2015 учебна година и имат екологична и социална насоченост на бизнес идеята си, могат да се регистрират за участие и в програмата “Учебен социален бизнес”.

Това ще ви донесе много ползи:

1. Възможност за спечелване на награда за “Най-добър учебен социален бизнес” в национално състезание.

2. Възможност за спечелване на награда “Най-добър учебен социален бизнес” на Европа (в онлайн състезание) и пътуване до мястото на състезанието JA-YE Company of the Year за 2015 г. в Берлин, Германия!

3. Участие в интересни срещи с вълнуващи млади предприемачи от България или от Европа и възможност да получите отговори на всичките си въпроси за социалния бизнес!

4. Знания и практически умения за управление на бизнес в най-перспективния и бързо развиващ се сектор – социалното предприемачество!

Учителите, чиито учебни компании се регистрират за участие в програмата, могат да ползват безплатно учебно помагало в PDF формат – ако желаете да го получите, моля пишете на Вера Петканчин, vera@jabulgaria.org.

За да запишете своята учебна компания за участие в програмата и състезанието “Учебен социален бизнес”, трябва да се регистрирате до 13 март 2015 г. на сайта http://sep.ja-ye.org/. Регистрацията включва не само записване на името и членовете на отбора, а и описание на бизнес идеята и продуктите, по възможност със снимки и/или видео. Също така може да качите предварителния си бизнес план. На този етап описанията ви може да са на български език. Ако спечелите националното състезание, ще трябва да преведете всичко на английски език, за да участвате на европейското.

Не забравяйте, че за да имате шанс да спечелите, трябва да сте регистрирана учебна компания със социален или екологичен предмет на дейност. Социалният бизнес заявява в своята мисия и цели своето желание чрез продукта/услугата си да работи за разрешаването на социални проблеми, подобряването на положението на затруднени социални групи, разрешаването на екологични проблеми и др. Основното е фокусът върху социално-екологичния аспект, а печалбата остава на по-заден план. Такива учебни компании не разпределят дивидент накрая на годината между учениците-акционери, а инвестират евентуални печалби в социална дейност или реинвестират в началния капитал на учебна компания със същия предмет на дейност в следващата година.

Етапи в “Учебен социален бизнес” 2015

  • Регистрация на международния сайт на програмата http://sep.ja-ye.org/, бутон Join Now! На сайта има и друга полезна информация за печеливши идеи от предишните години, с която може да се запознаете.

joinnow

  • Попълване на профила с подробна информация на български език до 13 март 2015 г.

Може да ползвате следния наръчник за помощ при работата със системата: Регистрация стъпка по стъпка

  • Подайте онлайн своя бизнес план до края на април на български език!
  • Създайте 4-минутна видео презентация, представяща вашата компания и продукт/услуга по интригуващ и забавен начин – на български език! Качете я в Youtube или Vimeo и сложете линк в платформата sep.ja-ye.org.
  • Участвайте в националното състезание. Датата ще бъде съобщена допълнително на регистрираните компании.

ВАЖНО: Тази година националното състезание ще се проведе онлайн, а не по време на Младежки бизнес форум “Изгряващи звезди”! В “Изгряващи звезди” ще участват само учебните компании, класирани от регионалните панаири. В състезанието “Най-добър учебен социален бизнес” могат да участват всички желаещи компании, които са се регистрирали на сайта http://sep.ja-ye.org/.

Състезание стъпкиПолезна информация за ученици 2015

Брошура на програма “Учебен социален бизнес”