Обзор на Европейския финал за Най-добра учебна компания 2018г. и българският екип VICEM от ПМГ “Баба Тонка”, гр. Русе

След едногодишен предприемачески опит, развивайки собствената си бизнес идея от първа стъпка сформиране на екип до действаща компания с реален продукт и продажби, над 200 ученици се събраха в Белград от 16-19 Юли, за да се състезават със своите колеги от цяла Европа в JA Europe Company of the Year Competition 2018. 39 ученически екипа взеха участие в европейския конкурс като част от водещата програма JA Company Programme, която им дава възможност да създадат и ръководят истински бизнес, подкрепен от учители и бизнес ментори.VICEM Belgrade site banner

Учебна компания VICEM от ПМГ “Баба Тонка”, гр. Русе, в състав Елена  Михайлова, Виктория  Пенчева, Михаела  Дакова, Виктор  Дяков и техният ръководител г-жа Нели Тихомирова представиха България на Европейското състезание за най-добра учебна компания. Продуктът, с който се представиха учениците представлява иновативни капсули – състоящи се от желатин, вода и етерични масла/билки, които се поставят около корените на растенията и ги предпазват от различни вредители, а също и запазват почвеното здраве, не замърсяват природата и не вредят на пчелите. За по-големи земеделски площи поставянето на капсулите става автоматизирано чрез дрон, който облита насаждението и отпуска нужното количество капсули на всяко растение.

ТУК можете да изгледате тяхната 4 мин. презентация на сцена пред жури, която беше един от елементите, които сформираха крайната оценка на журито.

На ден 2, учениците трябваше да представят своя продукт на изложение с щандове, ТУК можете да изгледате тяхното представяне на щанда, по време на интервю за Сръбската национална телевизия.

Последния етап на състезанието се състоеше в панелно интервю с журито, където учениците трябваше финално да защитят своята идея, като отговорят на допълнителните въпроси на журито. ТУК можете да изслушате впечатленията на учениците след края на панелното интервю.

Ръководителят на учебната компания Нели Тихомирова също сподели своите впечатления от участието на Европейското състезание и отправи своите препоръки към бъдещи участници.

Атмосферата на официалната церемония по награждаването, можете да усетите от споделеното видео ТУК, с представянето на всички страни участнички и техните флагове.

Ако имате желание да се свържете, да подкрепите или да прочетете допълнителна информация за учебна компания VICEM, можете да посетите тяхната FB страница: WWW.FB.COM/VICEM.BG, или личния им сайт: WWW.VICEM1.WIXSITE.COM/VICEM

Изявите на VICEM не завършват с това участие, тъй като в рамките на Младежкия бизнес форум “Изгряващи звезди” те получиха и плакета „Предприемачи на бъдещето“, връчен им от основния партньор на форума тази година – евродепутата от ЕНП и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП Владимир Уручев. Той покани екипа да посети Европейския парламент и да вземе участие в Европейския конгрес на младите фермери през есента на 2018 г. в Брюксел.

Допълнителна информация за успеха на учениците и техни медийни участия можете да намерите на посочените линкове:

Репортаж на Българска национална телевизия

Интервю в Bloomberg Bulgaria

Още една учебна компания от България беше поканена на Европейското състезание в Белград, Сърбия. По време на националния финал Министерството на икономиката, с което JA популяризира предприемачеството в училищата по изкуствата и спорта, връчи наградите в ежегодния конкурс за търговска марка БРАНДИКО. Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов награди с първо място и посещение на европейския финал в Белград учебна компания Cushiez (в състав Галин Генов, Кристиян Николов, Рикардо Валенте и Ивайла Текелиева) от ЦЛПР ОДК – Пловдив с ръководител инж. Огнян Димитров. Екипът произвежда и продава мултифункционални конвертируеми възглавници за пътуване. IMG_3250

Победителите в надпреварата JA Europe Company of the Year Competition за 2018 са екипа на SureLight от Обединеното кралство. SureLight впечатли журито, председателствано от Зоран Петрович, председател на Управителния съвет на Райфайзен, като фирмата им произвежда интелигентна спирачна светлина за велосипеди. Интервю на победителите след тяхното награждаване можете да изгледате ТУК.

Второ място в състезанието взе екипът: OKelvin JA – Италия www.okelvinja.com

На трето място бяха класирани – Bugman’s Best – Финландия www.bugmansbest.com

Специалните награди, които бяха връчени са:

AT&T Excellence in IT Award -  Extinctus Enterprise – Portugal

Citi Foundation Client Focus Award –  SureLight – UK

Delta’s Innovation Award –  Create – Israel

FedEx Access Award –  Safe & Stable – Latvia

ManpowerGroup “Ready for Work” –  Art of Joy (Kunsten å glede) – Norway

TeleGroup Best Business Philiosophy – Helm.e.t – Greece

Благодарим за партньорството с ръководството на ПМГ “Баба Тонка”, гр. Русе, поздравяваме учениците за отличното представяне във всички етапи от състезанието и успехи в бъдещи техни проекти.

Пожелаваме УСПЕХ и вдъхновение и на новите учебни компании през учебната 2018-2019г!