Победители в 10-то юбилейно издание на Младежкия стартъп форум „Изгряващи звезди“ на JA България 1-2 Юни 2018г.

2947_thumb

Младежкият бизнес форум „Изгряващи звезди“ е финал за учебната година на програмите “JA StartUP” и „Учебна компания” на JA, призната от Европейската комисия още през 2006 г. за най-добрата практика в обучението на млади хора по предприемачество. В инициативата се включиха най-добрите 11 студентски стартъпа и 32 учебни компании от общо 115, които бяха създадени през учебната година в училища в цялата страна.

VICEM от ПМГ „Баба Тонка“, Русе, с ръководител Нели Тихомирова стана „Най-добра учебна компания на България 2018“ със своята разработка-иновация в сферата на агроинженерството и органичната растителна защита. VICEM са Елена Михайлова, Виктория Пенчева, Михаела Дакова, Виктор Дяков, Константин Динков – ученици от паралелките с интензивно изучаване на биология и на математика в ПМГ.

Учениците получиха приза на официалната церемония по награждаване на участниците в 10-ия Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“, който нестопанската образователна организация Джуниър Ачийвмънт организира на 1 и 2 юни в София под патронажа на Министерството за Председателството на България на Съвета на ЕС. VICEM ще представят България на международното състезание на учебните компании на Джуниър Ачийвмънт Европа, което ще се проведе в средата на юли в Белград, Сърбия. VICEM заслужено получиха и плакета „Предприемачи на бъдещето“, връчен им от основния партньор на форума тази година – евродепутата от ЕНП и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП Владимир Уручев. Той покани екипа да посети Европейския парламент и да вземе участие в Европейския конгрес на младите фермери през есента на 2018 г. в Брюксел.

Второ място при учениците зае Future Inovations от СУ „П. Яворов“, Плевен (Александър Александров, Димитър Александров, Ангел Блажев, Любослав Кирилов, Ивелин Павлов Граматиков), с ръководител Иван Бенков.Учебната компания получи сребърните медали от заместник-министъра за Председателството на България на Съвета на ЕС Олег Петков за разработката на здравословен хранителен продукт Healthy Yogurt – произведен от натурално краве мляко, с активни добавки пектин, канела и пчелен мед.

На трето място се класираха Scratch Bag от 1. АЕГ, София (Теодор Даскалов, Кристиана Михайлова, Константин Николов, Джулиана Василева, Рая Недялкова), с ръководител Пенка Прокопиева.  Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова връчи бронзовите медали на екипа за техния продукт – единствените на пазара подаръчни торбички с поздравителна картичка в едно, която се разкрива чрез изтъркване.

Журито, което определи „Най-добра учебна компания на България 2018“:

Александър Миланов, Национална пациентска организация

Ангелина Пенкова, Chaos Group и алумни на JA Bulgaria

Борис Колев, предприемач, създател на DigiMark Ventures и алумни на JA Bulgaria

Борислав Тодоров, ОББ Интерлийз

Боряна Бошнакова, коуч по лидерство

Илона Кръстева, коуч

Таня Христова, кмет на Община Габрово

Цветелина Петрова, Столична община

Елица Моллов, JA България

По време на официалната церемония Министерството на икономиката, с което JA популяризира предприемачеството в училищата по изкуствата и спорта, връчи наградите в ежегодния конкурс за лого на търговска марка БРАНДИКО. Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов награди с първо място в конкурса учебната компания Cushiez (Галин Генов, Кристиян Николов, Петър Зяпков, Рикардо Валенте, Ивайла Текелиева и Боряна Благоева) от ЦЛПР ОДК – Пловдив с ръководител инж. Огнян Димитров. Екипът произвежда и продава мултифункционални конвертируеми възглавници за пътуване. Второто място беше отредено на “Scratch Bag” от 1. АЕГ, София, а третото на “Obscure” от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София. “Obscure” са Александра Петрова, Боряна Димитрова, Боряна Нинова, Валерия Белевска, Алекс Николов, Велина Таскова, Михаела Витанова с преподавател Йоана Ангелова.

JA покани водещи журналисти да изберат младежки стартъп, който да получи наградата на медиите за млади предприемачи „Малки стъпки към успеха“. Наградата отиде при най-младия екип, който се представи на форума, Master Minds от ПМГ “Баба Тонка“, Русе (Божидар Абаджиев, Лилия Енчева, Дарина Добрикова, Илина Маринова, Кристиан Коларски) и учителя им, Нели Тихомирова. Деветокласниците разработват услуга, кол център, чрез който с превод в реално време да се осъществява вербалната комуникация между нечуващите хора и служителите в различните институции – към бизнес начинанието на учениците вече са проявили интерес една банка и една държавна институция.

Фондация Метлайф и Метлайф България наградиха една учебна компания с плакет „LifeChanger“ и чек за 2500 лева. Венцислав Арнаудов, генерален мениджър на Метлайф Сървисис България, поздрави екипа-победител в категорията –Green Energy Saving, ПГТ „Н. Й. Вапцаров“, Враца (Пламен Начев, Борис Новоселски, Николай Ефтимов, Тодор Тодоров, Мирослав Петков), с ръководител инж. Християна Ценовска. Учебната компания е разработила устройство, което работи на принципа на вентилацията с вграден филтър и пречиства въздуха в работните помещения.

Сосиете Женерал Експресбанк избра Техно Джуниър от ПГВМ „Проф. Д-р Г. Павлов“, Добрич (Джемил Юсуф, Марин Тодоров, Михаил Недялков, Осман Исмаил) за своята награда „Предприемачески дух“. Михаил Комитски, управител на Сожелийз България и Сосиете Женерал Факторинг, обяви и допълнително поощрение за ученическия екип – производител на течна биотор – и добави към плакета парична награда от 1000 лева, осигурена от компанията.

Д-р Росен Димитров от Novartis връчи наградата „Вдъхновение за здраве“ на Xagon, възпитаници на инж. Огнян Димитров от ЦЛПР ОДК – Пловдив (Евелина Стайкова, Натали Димова, Габриела Костадинова, Ралица Тачева, Магдалена Гунчева). Дамският екип адресира проблема с качеството на въздуха със създадения от тях „Прахосмук“, въздухопречиствател, пригоден за работа в затворени помещения.

Coca-Cola HBC България, партньор на JA в реализацията на програмата „Дай старт на успеха“, връчи едноименната награда на ВОСХОД от 19. СУ „Елин Пелин“, София (Мартин Даскалов, Александър Стойнев, Велин Никифоров, Мартин Иванов,) с ръководител Калин Радулов. Учебната компания получи наградата от Ангелина Григорова от Кока Кола ХБК, за разработката на онлайн платформа за фрилансъри, свързваща млади хора с умения в различни области и малкия и среден бизнес, който се нуждае от професионално свършена работа на ниска цена.

A1 България даде награда в категория “Go Digital” на NOETIC от ЕГ „Иван Вазов“, Смолян (Румислав Гаджев, Иван Иванов, Иван Бончев, Koстадин Кицовски), с ръководител Калинка Атанасова. Екипът получи признание за разработката на приложение, което сканира големи по обем текстове и извлича съществената информация от текста в няколко реда. Директорът ЧР Миглена Узунова и Петър Иванов от А1 България връчиха и поощрителна награда на Next Level от УНСС и поканиха и двата екипа на специално организирана за тях лятна менторска програма за развиване на идеите и тестването им на пазара.

Иво Русев връчи наградата на Telelink „Най-висок технологичен потенциал“ на Retyres от ПМГ „Баба Тонка“, Русе (Ивелин Ченков, Георги Саджеклиев, Елиязар Ганчев, Максим Къснеделчев), с ръководител Нели Тихомирова. Екипът рециклира автомобилни гуми, от които добива пиролизно масло и газ за промишлени нужди и технически въглерод с разнообразно приложение.

SAP връчиха наградата за иновация на INVICTA от ПАГ „Гео Милев”, Русе (Бетина Минкова, Даниела Карагьозова, Цвета Йорданова, Луиза Бодикян) и техния учител Ралица Чакърова. Дамският екип е разработил „саксия“, която работи по метода „аквапоника“ – аквариум с декоративни рибки, върху който е поставен специален съд с филтър, пълен с глинени топчета – керамзит и зеолит, в които се засажда растение.