JA_logo_small

Джуниър Ачийвмънт България събира партньори, които стартират успешен бизнес!

Джуниър Ачийвмънт България събира партньори, които стартират успешен бизнес!

Представяме ви първата от поредицата ни успешни истории, които Джуниър Ачийвмънт България издири и иска да сподели с вас! Тук ще намерите разказите на младежи, преминали през програмите ни.

Велико и Кристиан от StatAce се запознават на Младежки бизнес форум “Изгряващи звезди” 2013 и решават да започнат бизнес заедно. Пoводът за интервюто е наградата от 10 000 евро, която те печелят на betapitch Global 2013 в Берлин през юли. 

JA: Моля, опишете с какво планира да се занимава вашата компания, какво спечелихте и къде?

StatAce е онлайн платформа, насочена към професионалните статистици и учени, с която тези хора могат лесно и удобно да обработват големи количества данни, като работят в екип. Представете си го като Google Docs за хора, които се занимават със статистика. От скоро имаме ранна бета версия, пусната онлайн, но вече спечелихме състезанието betapitch | global, което се проведе на 6 юли в Берлин.

JA: Разкажете ни нещо за себе си.

Екипът се състои (засега) от двама души – Кристиан и Велико. Кристиан е на 29 години, завършил е Американския колеж в София, а после бакалавър и магистър по бизнес администрация в Холандия. Там е работил като програмист и бизнес анализатор, като има по 21 месеца стаж в Хюлет-Пакард и в Холандия, и в България. Той е човекът с идеята и сам започва да я реализира преди 11 месеца.

JA: Къде се запознахте и как решихте да станете бизнес партньори?

Велико: Преди около 3 месеца Кристиан решил, че е дошъл моментът да търси партньори, с които да продължат програмирането на платоформата. Така на едно от предприемаческите събития се запознал с Ангел от екипа на КОКИ, с които участвахме в Младежки бизнес форум “Изгряващи звезди” на Джуниър Ачийвмънт България. Ангел ми спомена за него и потенциала на това, което прави. За пръв път се видяхме на самото състезание на Джуниър Ачийвмънт България – “Изгряващи звезди” в Интер Експо Център и говорихме за идеята му. Там му обещах по-нататък да му помогна да намери хора, които разбират от програмиране. Уговорихме се за две седмици по-късно, а това съвпадна точно с момента, в който се разбра, че в учебна компания КОКИ (в която се обучаваме по програма „Учебна компания за студенти“ на Джуниър Ачийвмънт България) нещата отиват към дълга лятна почивка. Така ми се отдаде шанс да се включа самият аз в StatAce.

JA: Каква беше конкуренцията на състезанието? И как успяхте да я преборите?

На състезанието участваха отбори от всички betahaus-и, които се намират в София, Берлин, Барселона, Виена, Хамбург и Кьолн, като е имало както отбори на етап “идея”, така и такива, които са получили вече втора инвестиция. Предполагаме, че победата ни донесоха добре направената презентация, напредъкът по развитието и потенциалът на самата идея.

JA: Какви са бъдещите ви планове?

Тъй като една от наградите от betapitch е 10 000 евро в кеш, това ни отваря вратата към по-бързото програмиране на платформата. Затова смятаме в следващите 4 месеца да се фокусираме върху него и през януари 2014 да сме изкарали вече онлайн MVP (Minimum Viable Product) версията, като с нея вероятно ще въведем в експлоатация нашия бизнес план, базиращ се на freemium и subscription-based пакети.

JA: Какво Ви дадоха инициативите и програмите на Джуниър Ачийвмънт България?

И двете инициативи на Джуниър Ачийвмънт България, в които съм участвал (Летящ Старт и Младежки бизнес форум “Изгряващи звезди”), са предлагали безценен опит в предприемачеството, като например мъдрост от успели хора в сферата, реални разговори с инвеститори, теоретическа подготовка и, както стана ясно от нашия пример в StatAce, запознанства с потенциални бизнес партньори – това е почти всичко, което е нужно, за да се развие предприемачът в един човек.

JA: Какво бихте казали на всички млади хора, които се колебаят дали да стартират бизнес?

И аз бях като вас и слава богу – не се отказах. За всяка причина, заради която се колебаете – има решение. И аз се колебаех в началото дали да стартирам бизнес – исках първо да изкарам магистратура по бизнес администрация, мислех, че трябва да имам солидна спестена сума, без която не мога да започна и т.н., и т.н. Това обаче са само въображаеми препятствия – всъщност са нужни само желание и воля – за всичко останало ще видите, че има решение.